Handla tryggt

Säker E-handel

När man handlar på nätet så bör man alltid ha en gnutta försiktighetstänk i åtanke innan man klickar på ”betala”. Idag är det dock med detta försiktighetstänk relativt säkert att handla på nätet. Vi ska här ge några tips om just vad ni kan ha i åtanke innan köpet.

Om det ser för bra ut…

Kanske det äldsta tipset i boken är att om något ser för bra ut för att vara sant så bör man vara försiktig. Exempelvis om du tänker dig att köpa en produkt från en E-handlare och priset är väldigt lågt. Det du då kan göra är att kolla vad konkurrerande shoppar inom samma segment tar betalt för samma vara. Skulle det pris som shoppen erbjuder vara det som enskilt sticker ut ur mängden så kan det vara läge att höja på ögonbrynet och ställa frågan varför.

Kolla vad shoppen har för betallösningar och referenser

Skulle det handla om en shop som är nationellt känd, en kedja som Elgiganten, Siba eller liknande, ja då kan du vara lugn att det inte är något fuffens. Men är det en mer okänd shop du inte hört talats om tidigare så kan du dels se vad shoppen erbjuder för betallösningar, kan du exempelvis köpa och betala med faktura och postförskott  eller går det bara att göra överföringar via internetbank och kreditkort. Erbjuds betalning med faktura så är risken klart mindre att bli blåst eftersom du då ska ha fått produkten innan det är dags att betala. Vilken E-handelslösning som shoppen använder hittar du inte sällan i sajtens sidfot.

På många shoppar går det också att kolla vad de har för referenser och vad de använder för E-handelslösning. Skulle de använda en välkänd lösning som exempelvis ”Shop4sale” som kommer från ett företag som heter Kodmyran, ja då har du chansen att kolla säkra upp den vägen om shoppen verkar legitima. För en del företag som erbjuder E-handelslösningar brukar på sin hemsida redovisa vilka som har valt just deras lösning. Ta en titt på just Kodmyran.se så ser du där en lista på shoppar som använder deras lösning. Att de väljer att presentera dem på hemsidan är i sig ett sätt att visa att de anser dem legitima – det skulle ju skada ryktet om de länkade till bluffshoppar.

Kolla prisjämförelsesajter

Vi nämnde tidigare att man skulle kolla vad konkurrerande shoppar hade för pris på samma produkt. I samma veva kan man på dessa sajter så som Prisjakt och Pricerunner även kolla vad konsumenterna har haft att säga om företagen. Skulle de inte alls finnas med hos jämförelsesajterna så kan det vara ett dåligt tecken.

Kvalitetsstämpel

Det sista och kanske bästa tipset är om du finner en stämpel som aviserar ”Trygg E-handel” som kommer ifrån www.tryggehandel.se. För att få denna stämpel så måste företaget leva upp till de 12 punkter som ingår i Trygg-E-handels kriterier för att få kvalitetsstämpeln. Läs mer om dessa punkter på deras hemsida.