Skydda ditt elektroniska liv

backup

Våra digitala liv gör att teknik och data blir allt viktigare i våra liv, men trots det är det få som är riktigt insatta i vilka skydd man faktiskt behöver. Det skall vi råda bot på.

Gör backuper av din data

Den digitala tidsåldern har för med sig många bra saker, men även lite problem. För samtidigt som digital data är väldigt enkelt att flytta, dela och spara så är den även väldigt flyktig. Det betyder att den väldigt lätt försvinner på ett sätt eller ett annat.

Idag kan vi sitta med hela våra bildbibliotek på datorn, utan att tänka på att om bara en enda del i hårddisken går sönder så kan alla bilderna från bröllop och barnens uppväxt vara borta. Det är på grund av just den risken som det är så otroligt viktigt att man gör backuper på all viktig information och data. För att vara riktigt säker bör man dessutom göra flera olika backuper som är på olika fysiska platser. Det enklaste första steget brukar oftast vara att skaffa en extern hårddisk och kopiera över allt viktigt dit men det kan även vara smart att göra backuper online. Speciellt om man har en bra och stabil internetuppkoppling.

Skydda mobilen

Precis som att man behöver skydda sin data så behöver man även skydda sin elektronik. Det främsta exemplet på detta är utan tvekans de smartphones som alla bär med sig idag. Telefonerna har fått allt större skärm, blivit tunnare och har med det även blivit allt mer benägna att gå sönder.

De flesta brukar vara duktiga när det gäller att skaffa skal till sin mobil, något som man absolut bör göra, men hoppar över att köpa skärmskydd. Skärmskydden ger visst skydd mot fallskador men den största fördelen är att de skyddar mot repor när telefonen ligger i fickan eller på bordet.