Författarresurser på nätet

Online

För den som funderar på att författa en roman finns det en stor mängd resurser tillgängliga på nätet. Dessa innefattar allt från hjälp med själva skrivandet till råd om hur man går till väga för att ge ut en bok.

Nedan följer tips om några specifika resurser:

Tidningen Skriva

Här  kan du läsa artiklar om allt som rör skrivprocessen – från rekommendationer av programvara till tips på hur du bäst strukturerar din roman. De utlyser även regelbundet tävlingar som kan hjälpa dig att vässa dina skrivkunskaper och vinna fina priser.

Vulkan

När alstret väl är färdigt kan du bereda dig på en lång väntan innan du hittar ett förlag som vill ge ut den – eller välja att publicera direkt. I det senare fallet kan du använda dig av Vulkan, som erbjuder ett riktigt generöst författarpaket. De ser bland annat till att din bok kan beställas från alla svenska bokhandlar.

Språkrådet

Tidigare hade Språkrådet en användbar egen hemsida. Numera har den integrerats med www.sprakochfolkminnen.se och mycket av den tidigare användbarheten har försvunnit. Språkrådets Frågelåda är dock fortfarande en bra källa för den som har funderingar gällande ordbetydelser, skrivsätt och interpunktion.

Litteraturkritik

Behöver du inspiration? Läs en bra bok! Svenska Dagbladets litteratursida recenserar en mängd olika verk vilket inte bara hjälper dig hitta en bra bok utan också gör att du förstår vad det är som är bra med just den boken. Du behöver inte begränsa dig till SvD – för andra perspektiv kan du läsa DN eller Aftonbladet.